Nejspíš se nenajde člověk, který by neměl rád vůni i chuť čerstvého pečiva, v obchodech jsme však odkázáni pouze na jejich nabídku, u které navíc neznáme složení.
Lidé, kteří drží např. nízko sacharidovou dietu, nebo trpí potravinovou alergií na lepek, jsou v tomhle celkem v nevýhodě, pro ně je výběr pečiva velmi omezený, řešením pro ně, ale také samozřejmě pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na pečivu domácím, může být pořízení domácí pekárny, kdy si přísady do těsta dáte sami, takže víte, že v něm máte mouku bez lepku, podle chuti si můžete přidat různá semínka apod.
zařízená kuchyň
Některé domácí pekárny zvládnou i různé záviny, buchty, těsto Vám v domácí pekárně vykyne prakticky na cokoliv, a co nezvládne upéct, stačí už potom jen těsto zpracovat a upéct si vybranou lahůdku v troubě normální. Velkou výhodu má domácí pekárna v tom, že pokud bydlíte třeba na vesnici, nemusíte si dělat velké zásoby pečiva na víkend, když Vám dojde, upečete si čerstvý.
ovládání sporáku
Podle čeho domácí pekárnu vybrat:
–        v první řadě určitě zvažte, zda domácí pekárnu opravdu využijete
–        pokud dojdete k závěru, že ano, je nutné zvážit, jak velký chléb (kromě jiného pečiva), budete chtít v domácí pekárně péct, druhů domácích pekáren je víc, některé Vám upečou chléb o váze 500g, některé i o váze 1800g, záleží, kolik máte doma strávníků
–        samozřejmě také zvažte umístění pekárny, sice nejsou moc velké, ani moc těžké, ale potřebují stabilní místo, nejlépe na kuchyňské lince
–        každá domácí pekárna má tlačítko tzv. „odložený start“, takže pokud přes den jste v práci, večer už se Vám nechce čekat, až se chléb upeče, můžete si domácí pekárnu nastavit tak, aby Vám chléb upekla, než Vy ráno vstanete
–        při koupi je také rozhodující, jaké pečivo v ní vlastně chcete péct, některé domácí pekárny jsou určené přímo jen pro chléb, jiné Vám upečou třeba i pizzu apod.
popraskaná kůrka
–        podle toho je také dána cena domácích pekáren, pohybuje se zhruba od 1000 až do 5000 korun, pořídíte i dražší, která bude mít samozřejmě víc programů na víc druhů pečiva, je dobré však zvážit, zda ji opravdu na všechny ty druhy využijete, abyste za pár měsíců nezjistili, že stejně pro všechno pečivo chodíte do obchodu, a domácí pekárna skončila např. na půdě.