Jednou z věcí, které si mnoho lidí žárlivě střeží, je právo na soukromí. I slušní, zákona dbalí lidé se totiž necítí dobře, pokud je každý jejich krok sledován. To je také důvod, proč se ozývalo tolik hlasů proti městským kamerám.

 

Jen málokdo si však uvědomuje, že si lokalizační zařízení nosíme všichni v kapse. Ano, jedná se o mobilní telefon. S jeho pomocí například policie může zjistit, kde přesně se nacházíme. Ovšem rozhodně to nefunguje tak jako v kriminálkách, kde vidí pohyb dané osoby na mapě v reálném čase. Jak to tedy funguje?

 

V první řadě je třeba si uvědomit, že způsobů, jak mobilní telefon (a tedy i osobu, která jej má u sebe) sledovat, je více. Tím nejjednodušším je, když má zapnutá mobilní data a také určování polohy. V takovém případě je to velmi jednoduché a dokáže to i průměrný hacker.

 

mobil - pomocník nebo sledovací zařízení?

 

Zdálo by se tedy, že řešením je vypnout si data i wi-fi, avšak ani to nás neochrání. Ačkoliv totiž náš mobil nepřijímá ani nevysílá žádná data, stále je zde klasický telefonní signál, podle kterého jej lze najít.

 

Zde je však celý proces složitější a mohou jej provádět pouze telefonní operátoři za zvláštních okolností na příkaz policie. Typicky se tato technika využívá například při pátrání po ztracených osobách, avšak najdou se i další použití.

 

hraní her na mobilu7

 

Problém zde však je, že na rozdíl od té první možnosti, která nám umožní zaměřit mobilní telefon s relativně velkou přesností, tato druhá nám dá okruh o rozloze deseti i více metrů, v závislosti na terénu, kde by se přístroj mohl nacházet.

 

Je tedy jasné, že sledování pomocí mobilu je velmi snadno možné. Proč se jej ale lidé bojí, pokud neporušují zákon? Protože je to velmi snadno zneužitelné. Nic například nebrání tomu, aby si někdo na nás nepočíhal v době, kdy budeme na nějakém osamělém místě, případně nám nevykradl dům v době, kdy nebudeme doma.

 

Proto je dobré, pokud se chceme něčemu takovému vyhnout, si mobil před odchodem z domu vypnout a zapínat jej jen tehdy, když to bude potřeba. Jen tak se stoprocentně sledování vyhneme.